DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE (DAN ZAVNOBiH-A)

DAN DRZAVNOSTI BIHPrvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu (Varcar Vakufu) 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH-a je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).

*Preuzeto sa Wikipedije (http://bs.wikipedia.org/wiki/Dan_dr%C5%BEavnosti_Bosne_i_Hercegovine).

POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SVIM NAŠIM UČENICIMA I UPOSLENICIMA ČESTITAMO DAN DRŽAVNOSTI 25. NOVEMBAR UZ OBAVJEŠTENJE DA JE 25. NOVEMBAR 2014. GODINE NERADNI I NENASTAVNI DAN.

UPRAVA ŠKOLE!

Vezane vijesti...


Switch to mobile version